We spreken van een verkapt dienstverband als iemand zich presenteert als zzp’er, maar in feite een werknemer is. Of iemand in verkapt dienstverband is, hangt af van de feitelijke situatie. Het maakt niet uit wat opdrachtgever en zzp’er hebben bedoeld, met elkaar hebben afgesproken of wat er in het contract staat.
De Belastingdienst kijkt naar elke afzonderlijke relatie tussen opdrachtgever en zzp’er. Bij de beoordeling van de situatie kijkt de Belastingdienst onder meer naar de volgende feiten en omstandigheden:
- Het soort werkzaamheden dat een zzp’er doet en hoe lang hij dat doet.
- De manier waarop de werkzaamheden en de werktijden zijn bepaald.
- De mate waarin de werkzaamheden en de zzp’er onderdeel zijn van de organisatie van de opdrachtgever.
- Of er wel of geen verplichting is het werk persoonlijk uit te voeren.
- De manier waarop afspraken tot stand zijn gekomen.
- De manier waarop de beloning is bepaald en wordt uitbetaald.
- De hoogte van de beloning.
- De mate waarin de opdrachtnemer bij de opdracht commercieel risico loopt.
- De mate waarin de opdrachtnemer zich als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld: wat doet de opdrachtnemer om opdrachten en een goede naam te krijgen, hoe behandelt de Belastingdienst de opdrachtnemer, wat is het aantal opdrachtgevers en hoelang werkt de opdrachtnemer meestal voor een opdrachtgever?
De feiten en omstandigheden die we hierboven noemen, zijn afkomstig uit een belangrijke uitspraak van de Hoge Raad, bekend onder de naam ‘Deliveroo'. In deze zaak ging het om de vraag of bezorgers van Deliveroo zzp’ers waren of toch werknemers.
Hoe u controleert of er een verkapt dienstverband is.
Doorloop de ZZP-check om na te gaan of er een risico is op een verkapt dienstverband. Om afspraken vast te leggen, helpen wij u in de check ook naar een passende modelovereenkomst.