Als een werknemer (de oproepkracht) in principe geen vaste werktijden heeft, maar werkt als hij wordt opgeroepen, spreken we van een oproepovereenkomst, een 0-urenovereenkomst of een min-maxovereenkomst.
Er is sprake van een oproepovereenkomst als:
- de omvang van de arbeid per maand niet eenduidig is vastgelegd (uitzondering arbeidsovereenkomst met jaarurennorm);
- de werknemer geen recht heeft op loon als hij niet werkt.
Als u een werknemer betaalt voor consignatiediensten of bereikbaarheidsdiensten, is er geen sprake van een oproepovereenkomst.
Hieronder een overzicht van de regels die gelden voor oproepkrachten:
- Als een arbeidsovereenkomst van een oproepkracht 12 maanden heeft geduurd, bent u als werkgever verplicht om de oproepkracht binnen een maand na afloop van die 12 maanden een aanbod voor een vaste arbeidsomvang te doen. Die arbeidsomvang moet ten minste gelijk zijn aan de gemiddelde omvang van de arbeid in die voorafgaande periode van 12 maanden. Voor de berekening van de periode van 12 maanden worden arbeidsovereenkomsten, die elkaar met tussenpozen van ten hoogste zes maanden hebben opgevolgd, samengeteld. De termijn voor aanvaarding van het aanbod bedraagt ten minste een maand. Wijst de werknemer dit aanbod af, dan gaat u op de oude voet verder maar moet na 12 maanden opnieuw een aanbod worden gedaan.
Let op: Het is niet verplicht om de oproepovereenkomst te verlengen of een overeenkomst voor onbepaalde tijd aan te bieden. De verplichting ziet dus alleen op het aanbod voor vaste uren. Stel dat de oproepkracht gemiddeld 20 uur per week heeft gewerkt, dan moet u (indien u verlenging wenst) een arbeidsomvang van 20 vaste uren per week aanbieden.
- U moet de oproepkracht uiterlijk 4 dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch oproepen. Als u dit te laat doet, dan is de oproepkracht niet verplicht om gehoor te geven aan de oproep. Als u de oproep binnen 4 dagen afzegt of de werktijden wijzigt, heeft de oproepkracht recht op loon over de uren waarop hij was opgeroepen.
- De opzegtermijn voor de oproepkracht bedraagt 4 dagen.
- Iedere keer als u een oproepkracht oproept, heeft deze recht op minimaal 3 uur loon. Ook als de oproepkracht 1 uur werkt.
Als de overeenkomst 3 maanden of langer heeft geduurd, kan het rechtsvermoeden met betrekking tot de omvang van de arbeidsduur een rol gaan spelen. Volgens dit rechtsvermoeden kan de oproepkracht na 3 maanden een maandloon vorderen dat gelijk is aan het gemiddelde in de 3 voorafgaande maanden. Ook bij ziekte kan hij doorbetaling van het salaris vorderen gelijk aan dit gemiddelde.
Gelet op de WW-premiedifferentiatie kunt u een vaste arbeidsomvang afspreken die niet is gebaseerd op een aantal uren per week, maar bijvoorbeeld op een vast aantal uren per maand of per jaar. Bij zo’n ‘jaarurennorm’ ontvangt de werknemer een vast maandsalaris, maar de uren waarop hij werkt zijn flexibel inzetbaar over het jaar.
Meer informatie Team sociaaljuridisch advies, 030 - 605 33 44 of sj@metaalunie.nl.