De smederij was gespecialiseerd in het produceren van stalen riemschijven in allerlei afmetingen. Deze riemschijven werden gebruikt in bedrijven met een centrale aandrijving voor het machinepark. Ook vervaardigde men kleine machines voor de textielfabrieken. In 1965 verhuisde het familiebedrijf naar een eigen gebouwd pand op het industrieterrein Kraaiven. Vanaf dat moment werd meer de focus gelegd op machinebouw. Dit gebeurde onder leiding van de derde generatie Vorselaars.
Focus op reparatie
Omstreeks 1998 zijn de werkzaamheden uitgebreid met het engineeren van wikkelmachines voor de toiletpapierindustrie, een aanvulling voor het bedrijf omdat het bedrijf ook machines ontwerpt voor die industrie. In de jaren hierna is de focus weer teruggelegd op reparatie, toeleveren van onderdelen en klein innovatiewerk en vooral klantgericht. Dit werd gedaan met een team van acht mensen. Er is dan inmiddels sprake van de vierde generatie Vorselaars. Een behoorlijk deel van het bestaan van het bedrijf heeft Joost van der Linde meegemaakt. Hij kwam in 1983 in dienst en haalt herinneringen op. ‘De klanten waar we voor werkten varieerde in verschillende bedrijfstak- ken. Een sterk punt van Vorselaars is dat men de techniek in huis heeft om walsen/rollen zowel statisch als dynamisch te balanceren. Tot op de dag van vandaag is men nog steeds daarin actief.
Balletjes aluminiumfolie
Een van de ingrijpende veranderingen die Joost in de loop der jaren meemaakte, is het registreren van de doorlooptijd van werk. ‘In het begin werd alles aangenomen en hoefde het personeel geen uren bij te houden’, vertelt hij. ‘Dit veranderde door de komst van de computer. Er werden in 1999 ook twee cnc-machines aange- schaft om klein seriewerk sneller en makkelijker te vervaardigen. Persoonlijke beschermingsmiddelen kwamen in opmars. Ook was het af en toe een grote speelplaats voor het personeel. Zo gebeurde het weleens dat twee groepen elkaar gingen bekogelen met balletjes aluminiumfolie die men gerold had van het aluminiumfolie dat om de boterham was gewikkeld.’ Joost had een mondelinge arbeidsovereenkomst en vertelt dat dat 37 jaar lang zo bleef. ‘Ik heb hier de humor van ingezien en gezegd dat ik een proeftijd had van 37 jaar. Vandaag de dag kan men dat niet meer voorstellen’.
Mentaal voorbereiden
Herinneringen zat. Zo kwam Harry Vorselaars (derde generatie directeur) op een warme vrijdagmiddag naar hem toe. Joost: ‘Ik zat net op de werkbank te bedenken dat het voor die week wel genoeg was geweest. Hij vroeg aan mij waar ik mee bezig was en ik antwoordde dat ik mij mentaal aan het voorbereiden was voor het volgende karwei. Harry vond dat heel belangrijk, draaide zich om naar een collega en vroeg hem het spoedklusje te doen waar hij voor gekomen was. Dit is een klein voorbeeld van welke sfeer er was, maar wat vandaag de dag niet meer zou kunnen.’
Overname
Voor het bedrijf Vorselaars was volgens Joost de overname in 2022 door Pieter van Opstal (dga van Dubre) een juiste beslissing. ‘Er stond geen nieuwe generatie Vorselaars meer klaar en anders was het bedrijf opgehouden te bestaan. Deze combi is een aanvulling voor beide bedrijven.’ Door bundeling van de twee familiebedrijven binnen het klein mkb in de regio Tilburg, zijn wij nu een volwaardige partner voor onze klanten. Flexibiliteit, kwaliteit en service staan hoog in het vaandel en beide bedrijven zijn qua DNA complementair aan elkaar. Binnen vijf jaar wordt er nu weer een volwaardige machinefabriek van gemaakt. Nu al kunnen beide ondernemingen engineeringsopdrachten vertalen naar innovatieve oplossingen. Metaalbewerking blijft het hart van de zaak.