Het is het jaar 1972. Richard Nixon bezoekt Mao Zedong in Peking. In juni van datzelfde jaar worden vijf inbrekers op het hoofdkantoor van de Democratische Partij aangehouden. Het is het begin van het Watergateschandaal, leidend tot het voortijdig ontslag van diezelfde Nixon, twee jaar later. Aage Meinesz kraakt met zijn thermische lans de kluis van de Nederlandse Middenstandsbank te Helmond en gaat er vandoor met 600.000 gulden. In Hengelo wordt Ton Sijbrands de eerste niet-Russische damgrootmeester sinds 1955. In datzelfde jaar startten vanuit de slaapkamer van hun woonhuis Wout en Frieda Tims Technisch Handelsbureau Timro, een bedrijf dat reserveonderdelen leverde voor de baggerindustrie.
Zij hadden op dat moment drie kleine kinderen. ’s Morgens werd het tweepersoonsbed tegen de muur opgeklapt, zodat er plaats was voor een bureau en een tekentafel. Met de hulp van een aantal klanten die hen daarvoor met de financiering hielpen, werd zo het bedrijf gestart. Een leuk feitje: van die drie kinderen trad Wout junior in 1982 na zijn opleiding HTS Werktuigbouwkunde in dienst bij Timro, gevolgd door zijn broer Harry, die de HEAO afrondde, in 1988. In 1995 nemen zij samen het bedrijf van hun ouders over.
Groei
Het bedrijf groeide, evenals het aantal personeelsleden en het verhuisde daarom een aantal keren: van Rhoon, vlakbij Rotterdam, naar Zuidland, terug naar Rhoon en uiteindelijk naar Stellendam. In deze periode was Machinefabriek Roosendaal één van de leveranciers van Timro: zij produceerde de baggerafsluiters die nog steeds geleverd worden aan de vele internationale klanten van het bedrijf. Machinefabriek Roosendaal, opgericht in 1964, is tijdens haar lange bestaan een tijdlang eigendom geweest van een bedrijf dat transportsystemen voor de papierindustrie produceerde. In 2003 verkeerde het bedrijf in zwaar weer en werd Timro, als een van haar klanten, benaderd om het bedrijf over te nemen.
50 jaar
Zo geschiedde en in 2005 vestigde Timro zich in Roosendaal en werd het pand van de Machinefabriek grondig gerenoveerd. In 2007 ging het bedrijf verder onder de naam Matecs. Het personeelsbestand bestond voor een deel uit een handvol collega’s die al jaren bij de Machinefabriek werken, de zonen van de oprichters en de collega’s van het Handelsbureau. In 2022 vierde het bedrijf haar 50-jarig jubileum. Tijdens dit evenement kregen zestien jubilarissen van de regiosecretaris van de Koninklijke Metaalunie een vererend getuigschrift uitgereikt voor hun lange dienstverbanden. En werd de geschiedenis van het bedrijf in woord en beeld vastgelegd op een grote wand in het kantoor.
Eén van die jubilerende collega’s was Wim Mouwen, een collega uit de lasserij die inmiddels al meer dan 42 jaar in dienst is. Hij startte in 1980 als 16-jarige jongen aan de Schotsbossenstraat en na 24 jaar werken voor Machinefabriek Roosendaal, heeft hij er na de doorstart dus ook alweer haast 19 jaar voor Matecs opzitten. Hij heeft in al die jaren heel veel collega’s zien komen en gaan, heeft het bedrijf zien veranderen, net als het machinepark, het pand, het klantenbestand en nog veel meer. Wim werkt nog steeds met veel plezier.