Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Reportage | 23 feb 2024

KENNISDELEN VERGROOT KLANTWAARDE EN PRODUCTIVITEIT

Teqnow, het kenniscentrum van Koninklijke Metaalunie dat ondernemers in de MKB-maakindustrie helpt succesvoller te zijn met innovatie, technologie en productiviteit, organiseert dit jaar net als in 2023, een aantal regionale bijeenkomsten onder de noemer ‘Productiviteitskringen’.

Teqnow, kenniscentrum van Koninklijke Metaalunie, organiseert regionale inspiratie- en kennisbijeenkomsten, zogeheten ‘Productiviteitskringen’. Doel: slimmer en productiever werken in een MKB-maakbedrijf.

‘De eerste reeks draaide om foutloos en efficiënt produceren. Een goede werkvoorbereiding is dan belangrijk. Een bijeenkomst hierover werd gehouden bij Coremans bv (onderdeel van Artura Tools & Technology) in Rilland. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ISBM-matrijzenbouw (Injection Stretch Blow Moulding), thermoforming, spuitgietmatrijzenbouw en toelevering van, vaak complexe, machinedelen voor o.a. de luchten ruimtevaart. ‘Slimmer werken, productiviteitsverbetering en de kwaliteit die we in huis hebben, zorgt dat productie teruggehaald kan worden of behouden blijft in Nederland of Europa’, zegt Sam Louwerse, Operation Manager bij Coremans. ‘Wel spelen de toenemende kosten een rol. Die kunnen we laag houden door zoveel mogelijk processen in de hele bedrijfsvoering “slim in te richten”. Bijvoorbeeld in de offerte, werkvoorbereiding, planning en het productie traject.’

‘Een succesvolle efficiënte en adequate automatisering vereist standaardisatie bij alle disciplines. Het doel van al deze processen achtereenvolgend is, dat we productiever worden. We leggen de basis om ook in de productie te automatiseren, onbemande uren te creëren die op hun beurt voor een kostenverlaging zorgen en daarmee onze marktpositie versterkt.

Standaardisatie onder controle
Tijdens de Teqnow-bijeenkomst presenteerde Simon Niekolaas (LEAN SIX SIGMA coördinator/ ISBM specialist) hoe Coremans standaardisatie op orde kreeg met een zogeheten calculator. “Een ISBM tool bestaat uit een aantal onderdelen die in samenstelling de tool in zijn geheel vormen. Daar zitten verbanden in. Welke afmeting of type ISBM-product je ook bestelt, rond of vierkant, de tool wordt met altijd dezelfde ‘familie-onderdelen’ samengesteld. Deze verbanden zijn in beeld gebracht en bij engineering verwerkt in een automatisering. De data die sales aanlevert uit de calculator wordt in de  automatisering gladen en zo worden er modellen gegenereerd voor een complete ISBM-tool. Tevens wordt de materiaalbehoefte voor het produceren van de tool zichtbaar. Deze opzet voor de tool is na eventuele product specifieke aanpassingen gereed voor productie. Sales categoriseert de tool in de  calculator op complexiteit, aantal caviteiten, en materiaal soort van de fles, etc. Deze thema’s worden daarin meteen verwerkt. De kostprijs per onderdeel van de tool is dan helder en we maken dan in een fractie van de tijd die we eerder nodig hadden, een aanbieding voor een complete tool.” “Door deze systematiek toe te passen “weten we wat we doen”. Bijkomend voordeel is dat wijzigingen in de kostenstructuur snel verwerkt worden. We werken eraan om al deze ontwikkelingen tot een doorlopende lijn te maken om zo alle orders tot een goed einde te brengen.”


Leren van elkaar
Over medewerking aan de bijeenkomst had Louwerse goed nagedacht. ‘Ondernemers zijn altijd op zoek naar verbeteringen en ze weten van elkaar waar de uitdagingen op dit gebied liggen. Met deze bijeenkomst deelden we met anderen waar wij staan en hoe we daar gekomen zijn. Wijzelf horen graag waar andere ondernemers aan denken en wat je kunt delen aan kennis. Er zijn veel bedrijven die verder zijn qua automatisering dan wij. Het is goed om te sparren over hoe zij dit hebben bereikt en van ze te leren. Dit samen delen versterkt de MKB-maakindustrie. Dat kan zonder specifieke kennis prijs te  geven. En de opbouwende feed-back is welkom en leerzaam. Deze bijeenkomsten zijn een toegevoegde waarde.’

KIJK OOK OP TEQNOW.NL

 

Ook interessant

Adverteren in M+T

Wilt u in contact komen met leden van Metaalunie? Dan is Metaal + Techniek een uitermate geschikt platform.

De totale verspreide oplage van Metaal + Techniek is 12.000. En met een meeleesfactor van 3 is het werkelijke bereik ruim 36.000 professionals.

Meer informatie? 

Elma Media BV
 

Reinier Terpstra
0226 - 331 693
06 - 127 455 45
r.terpstra@elma.nl

 

Jochem Meijer
06 - 412 744 13
j.meijer@elma.nl