Koninklijke Metaalunie verwelkomt de plannen van het kabinet om het tekort aan technisch personeel aan te pakken en prijst de aandacht voor techniek en technologie in het onderwijs, van basisschool tot universiteit. De inzet op her-, om- en bijscholing via Leven Lang Ontwikkelen (LLO) is essentieel voor de technologische sectoren.
Metaalunie is tevreden met de betrokkenheid van werkgeversorganisaties bij hervormingen, zoals de agenda voor arbeidsproductiviteit, het herstelplan voor onderwijs en de LLO-agenda. Ze pleit voor een sterkere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven op regionaal niveau, bijvoorbeeld via publiek-private samenwerkingen en bedrijfsvakscholen in de Metaalsector.
Hoewel het kabinet basisvaardigheden zoals lezen, schrijven en rekenen wil versterken, mist Metaalunie de aandacht voor technische vaardigheden. Deze zouden onderdeel moeten zijn van de basisvaardigheden, met de focus op digitale en praktische vaardigheden. Innovatie in onderwijs is van cruciaal belang voor de toekomstige arbeidsmarkt.
Speerpunt
Mkb-bedrijven hebben andere behoeften. De LLO-agenda, gericht op om- en bijscholing, blijft een speerpunt voor Metaalunie. De organisatie benadrukt dat technologische veranderingen een flexibele arbeidsmarkt vereisen. Dit geldt niet alleen voor werknemers die al actief zijn in de sector, maar ook voor nieuwe instromers. Metaalunie steunt het idee van een strategisch pact in 2025 om de instroom in technische beroepen te bevorderen. Dit pact biedt de kans om samenwerking tussen werkgevers, onderwijsinstellingen en studenten te versterken. Hierbij moet ook aandacht zijn voor ondervertegenwoordigde groepen, zoals vrouwen, om de diversiteit in de sector te vergroten.
Daarnaast onderschrijft Metaalunie het nieuwe arbeidsmarktsysteem uit het Aanvalsplan Techniek, dat via vernieuwende leer-werktrajecten de brede instroom van vakmensen faciliteert. Sectorale ontwikkel- paden moeten werknemers helpen zich te ontwikkelen in hun carrière binnen de sector.
Sterk praktijkgericht onderwijs
Sterk praktijkgericht onderwijs is essentieel voor de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Metaalunie steunt het BBL- offensief en benadrukt de noodzaak van betere vergoedingen voor de begeleiding van BBL-leerlingen. Ook is de kwaliteit van docenten belangrijk, met aandacht voor de rol van hybride docenten en praktijkopleiders. Tot slot zet Metaalunie zich in voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden, en wil ze bijdragen aan de Arbovisie 2040. Door sectorspecifieke afspraken te maken, zoals binnen de branche RI&E.
Duco Hoep
Beleidssecretaris onderwijs
Koninklijke Metaalunie