Accountmanager Ron rijdt sinds kort in een luxe lease-SUV met veel extra’s via zijn baas, Groot Staalbouw bv. Als Ron het aanbod krijgt ergens anders verkoopdirecteur te worden van een nieuw op te richten bedrijf, dan wil hij deze kans niet laten lopen. Dat het leasecontract van zijn SUV pas over drie jaar afloopt mag een carrièremove niet in de weg staan, vindt hij. Hij herinnert zich bovendien afspraken met zijn werkgever over zijn leaseauto te hebben gemaakt. In zijn gebruikersovereenkomst staat inderdaad dat Ron bij het opzeggen van zijn baan het lopende leasecontract moet meenemen naar z’n nieuwe baas, de kosten van vervoegde beëindiging moet betalen óf de auto moet doorgeven aan een collega, die hem op zijn beurt gaat leasen.
Zijn nieuwe bedrijf wil de auto niet overnemen. Daarvoor is de wagen te duur en te opzichtig. Het ‘afkopen’ van het contract zou Ron een boodschappenauto voor zijn vrouw gaan kosten. Gelukkig biedt Groot Staalbouw aan uitvoering te geven aan de derde optie; de luxewagen gaat naar een junior collega van Ron. Ron is hiermee blij. De collega op wie de auto overgaat verdient echter niet zoveel en vindt de bijtelling te veel. Van Groot Staalbouw mag hij daarom minder eigen bijdrage per maand betalen. Het verschil van, bij elkaar opgeteld, €10.000 wordt bij Ron in rekening gebracht. Perplexe Ron weigert dit te betalen. Als Groot Staalbouw daarom naar de rechter gaat, oordeelt deze als volgt.
Ron mocht er vanuit gaan dat indien de auto naar een collega zou gaan, zijn verplichting tot be- taling van een afkoopsom, in welke vorm dan ook, zou komen te vervallen. De door Groot Staalbouw gekozen oplossing van de verlaagde eigen bijdrage voor zijn ex-collega is niet vooraf met Ron besproken, maar als voldongen feit gepresenteerd. De beslissing van Groot Staalbouw dient dan ook voor haar rekening en risico te blijven. Dat de door Groot Staalbouw gekozen oplossing gunstiger is voor Ron, dan de optie van het betalen van de kosten voor vervroegde beëindiging van het leasecontract, maakt het oordeel niet anders.
BEL ANGEN
Zorgt u als werkgever ervoor dat u in de gebruikersovereenkomsten met uw werknemers duidelijk afspreekt wat de opties zijn voor wat betreft de leaseauto bij het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Het beginsel van goed werkgeverschap maakt dat u de belangen van uw mensen, die niet zelf onderhandelen en contracteren met de leasemaatschappij, moet bewaken bij het afwikkelen van het leasecontract. U kunt dus niet buiten de werknemer om iets regelen en hem of haar laten opdraaien voor een ontstane nadeel.
MR . MIRJAM BOS
BEDRIJFSJURIDISCH ADVISEUR KONINKLIJKE METAALUNIE