Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Daadkracht

Blog
Daadkracht

Met de presentatie van de rijksbegroting op Prinsjesdag 2024 is de drietrapsraket van kabinet Schoof nu echt gelanceerd. Na het hoofdlijnenakkoord en het regeerakkoord volgde op Prinsjesdag de Miljoenennota. Het kabinet zet in op een beter ondernemersklimaat, wil de regeldruk voor het mkb aanpakken en streeft naar een stabiel fiscaal beleid. Het mkb, en met name de maakindustrie, vormt de ruggengraat van onze economie. Dat het kabinet dit erkent, is een stap in de goede richting. Maar woorden op papier zijn niet genoeg; nu is het tijd om daden te zien.

Een belangrijk punt in het programma is de betere aansluiting tussen onderwijs en de arbeidsmarkt. Dit is cruciaal om de instroom van nieuwe werknemers naar tekortsectoren, zoals de techniek, te stimuleren. De beperkte financiële ruimte van het kabinet maakt het echter lastig om deze plannen uit te voeren. De aandacht voor de industrie is positief, maar we moeten zorgen dat de plannen haalbaar zijn. Voor het mkb zijn thema’s als talentbeschikbaarheid, kenniseconomie, innovatie en digitale infrastructuur van groot belang. 

Arbeidsbesparende innovaties voorop
De verhoging van arbeidsproductiviteit in het mkb is een veelbesproken onderwerp in Den Haag. Als sector pleiten wij al jaren voor meer aandacht voor arbeidsbesparende innovaties. Het kabinet wil de arbeidsproductiviteit verhogen door procesinnovatie en automatisering te stimuleren, en dat juichen wij toe. Slimmer werken, automatiseren en nieuwe technieken toepassen zijn essentieel om concurrerend te blijven en het tekort aan vakmensen te verlichten. Metaalunie hoopt dat woorden snel worden omgezet in daden door een specifiek 'Kabinetsprogramma Arbeidsbesparende Innovaties mkb' te initiëren, waarbij ervaringen van succesvolle programma's, zoals het Metaalunie-initiatief Teqnow, kunnen worden benut.

Investeren in bestaande initiatieven
De sectorale aanpak van tekortsectoren is een ander belangrijk punt. Het kabinet wil zich richten op regionale samenwerking en een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Dit zijn goede initiatieven, maar het is belangrijk om niet steeds opnieuw het wiel uit te vinden. Bestaande initiatieven, zoals hybride techniekcentra, moeten versterkt worden. Daarnaast is het aantrekken van technisch talent uit het buitenland essentieel. Een tijdelijke werkvergunning kan hierbij helpen.

De toekomst van de MKB-maakindustrie vraagt om daadkracht. We moeten blijven innoveren en samenwerken om de uitdagingen van vandaag aan te pakken. Metaalunie staat klaar om samen met het kabinet de benodigde concrete stappen te zetten.

Mark Helder, Voorzitter Koninklijke Metaalunie

Gerelateerd