Intrastat-codes zijn GN goederencodes die worden gebruikt voor het bijhouden van de handel in goederen tussen lidstaten van de Europese Unie. Deze codes zijn gebaseerd op het wereldwijde geharmonsieerd systeem, de HS codes, of GS codes in het Nederlands. De 8-cijferige Gecombineerde Nomenclatuur (GN) is een gestandaardiseerde indeling van goederen die wordt gebruikt voor goederen die worden uitgevoerd uit de Europese Unie. Deze codes zijn door Eurostat (ook) benoemd voor statistische doeleinden. De GN-codes worden daarom óók wel Intrastat-codes genoemd, maar het is dus precies hetzelfde als de GN codes die u gebruikt bij export naar niet-EU landen. Eurostat is het statistisch bureau van de EU.
Opgaveplicht via drempelbedrag is nu steekproef
Wanneer de jaarlijkse waarde van in- of uitvoer van goederen een bepaald bedrag passeren, was de onderneming tot 2023 verplicht om een statistische opgave te doen in het systeem. Voor invoer lag dit op €1.000.000 en voor uitvoer op €5.000.000. Sinds 2023 werkt het CBS echter met een steekproef.
CBS steekproef – opgaveplicht in Nederland
Bedrijven kunnen een maandelijkse opgaveplicht krijgen voor handel met andere EU landen / binnen de EU, wanneer zij zijn opgenomen in de CBS-steekproef voor de intra-EU invoer en/of uitvoer van goederen. In dit geval wordt u gevraagd de GN codes door te geven. Meestal zullen de geselecteerde bedrijven wél minimaal tegen de drempelbedragen aan zitten met hun handel, maar dit hoeft niet perse. De opgave van de handelsgegevens kan gezien worden als een soort belastingaangifte.
Het CBS registreert de handel met landen buiten de EU (Extrahandel) in de regel aan de hand van gegevens die worden ontleend aan de douaneaangifte (uit- of invoeraangifte).
Lees meer: Wanneer ben ik opgaveplichtig voor Intrastat?
De handelsgegevens worden door ondernemers aan de statistiekdiensten van het betreffende EU-land doorgegeven. In Nederland ontvangt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) de ingegeven handelsgegevens uit het Intrastat-systeem.
Klanten vragen GN code vanwege statistiek
Het kan ook voorkomen dat klanten van u (in de EU) een opgaveplicht hebben voor de statistiek, omdat zij het drempelbedrag bereikt hebben en/of geselecteerd zijn voor een steekproef. Zij zullen dan bij u aankloppen voor de juiste code(s), omdat u de verkoper en/of fabrikant bent. U bent niet verplicht dit voor hen uit te zoeken, maar het is wel zo klantvriendelijk. Daarnaast kent u het beste uw product(en).
Meer informatie
Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact op met Birgit Voorhuis, adviseur Internationaal Ondernemen, via 030-6053344 of voorhuis@metaalunie.nl, of met het team Ondernemen, Economie en Fiscaliteit, via het secretariaat oef@metaalunie.nl.
Handige links:
(NB: de opgaveplicht wordt sinds 2023 bepaald via steekproef en is dus niet meer per definitie een plicht wanneer de drempelbedragen bereikt worden.)