Indien u voornemens bent om te investeren in energiebesparende middelen, bijvoorbeeld een warmtepomp, dan kan een aantal subsidies en fiscale regelingen interessant voor u zijn. Hieronder hebben wij de relevante regelingen op een rijtje gezet.
Subsidiemogelijkheden
ISDE
Op Rijksniveau is er de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Het is mogelijk een subsidieaanvraag te doen voor het terugkrijgen van (een deel van) de investeringskosten bij aanschaf van een of meer warmtepompen, zonneboilers of een kleinschalige windturbine. De subsidie betreft een eenmalige uitkering. Een van de voorwaarden is dat u eerst de subsidie moet aanvragen, voordat u akkoord geeft op een offerte. Daarnaast geldt onder meer dat u het middel in gebruik moet nemen binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
De aanvraag kan het gehele jaar worden ingediend. Meer informatie over de andere voorwaarden en het aanvragen van de subsidie kunt u vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (hierna: RVO).
SDE++
De SDE++ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen dat u de subsidie ontvangt tijdens de exploitatieperiode van uw project. Dit is de periode waarin uw project meer kost dan dat dit oplevert. Gaat u hernieuwbare (duurzame) energie produceren of CO2-verminderende technieken toepassen? Dan is de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) mogelijk wat voor u.
Deze subsidie kent diverse openstellingsrondes. Voor 2025 zijn de opstellingsdata nog niet bekend. Wij zullen u informeren zodra meer bekend is over de eerste openstellingsronde.
Meer informatie over de voorwaarden van de subsidieregeling kunt u vinden op de website van de RVO.
Fiscale regelingen: EIA, MIA\VAMIL en KIA
Naast de ISDE en de SDE++ bestaan ook de fiscale regelingen EIA, MIA/VAMIL en KIA.
EIA
Als u investeert als bedrijf in CO2-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie dan kunt u gebruik maken van de EIA-regeling. U kunt 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst. De regeling levert u gemiddeld 10% voordeel op. Bovendien heeft u de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Om de EIA te kunnen toepassen is het noodzakelijk dat investeringen voorkomen op de door de overheid vastgestelde ‘Energielijst’. De energielijst kunt u hier digitaal raadplegen.
Daarnaast moet u uw investering melden bij de RVO. Dit moet u doen binnen drie maanden nadat u de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan. Meer informatie over het melden, de andere voorwaarden en het aanvragen van de fiscale regeling kunt u vinden op de website van de RVO.
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)
Als u investeert in milieuvriendelijke technieken kunt u gebruik maken van de MIA\VAMIL-regeling. U kunt een bepaald percentage van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2025 kan de investeringsaftrek bij de MIA oplopen tot 45% van uw investeringsbedrag. Die aftrek komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Vamil kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een tijdstip dat u zelf bepaalt. Dit levert u een liquiditeits- en rentevoordeel op. Uw totale belastingvoordeel kan netto oplopen tot ruim 14% van het investeringsbedrag.
Voor deze regeling hoeft u geen aanvraag te doen; wel moet u uw investering melden bij de RVO. Dit moet u doen binnen drie maanden nadat u de verplichting tot aankoop van het bedrijfsmiddel bent aangegaan. Daarna kunt u de MIA\VAMIL toepassen in uw belastingaangifte. Ook hierbij geldt als voorwaarde dat de milieuvriendelijke techniek of het bedrijfsmiddel voldoet aan de eisen van een omschrijving op de zogenoemde ‘Milieulijst’. De milieulijst raadpleegt u hier.
Meer informatie over het melden, de andere voorwaarden en het aanvragen van de fiscale regeling kunt u vinden op de website van de RVO.
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is in het leven geroepen om investeringen in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook zonnepanelen. De KIA hoeft niet te worden aangevraagd, die kunt u toepassen bij uw belastingaangifte. De hoogte van de investering moet wel vallen binnen de reikwijdte waarvoor de KIA geldt. Zo is het maximaal te investeren bedrag in bedrijfsmiddelen voor 2025 verhoogd naar € 392.230,-. Het minimale investeringsbedrag is € 2.901,-. Meer informatie over deze reikwijdte, de verdere voorwaarden en de aanvraagprocedure kunt u vinden op de website van de belastingdienst.
Samenloop
U moet per bedrijfsmiddel kiezen voor of een subsidieregeling of voor een fiscale regeling. Hierop geldt één uitzondering. De subsidie ISDE of SDE++ kan naast de fiscale regeling KIA voor hetzelfde bedrijfsmiddel worden gebruikt. Ook sommige fiscale regelingen mogen gestapeld worden. Zo mag de EIA met de VAMIL worden gecombineerd. De KIA kan ook naast de EIA of MIA/VAMIL worden gebruikt.
LEAP
Het kan lastig zijn om te bepalen of een fiscale regeling of juist een subsidie meer financieel voordeel biedt. Daarnaast kan het lastig zijn om te bepalen welk soort energiebesparend middel voor uw bedrijf het meest rendabel is. Leap kan u bij deze afwegingen helpen. Leap is een specialist in subsidies, financiering en innovatie voor diverse sectoren, waaronder ook de metaalsector. Omdat u lid bent van Koninklijke Metaalunie profiteert u van ledenkorting bij het inhuren van deze expertise.
> Hier kunt u contact opnemen met Leap.
Meer informatie
Voor de toepassing van de fiscale regelingen kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs van het team Ondernemen en Bedrijfsontwikkeling. U kunt hen bereiken via oef@metaalunie.nl of 030 – 605 33 44.
Voor vragen over de subsidies kunt u contact opnemen met een van de adviseurs bestuursrecht. U kunt hen bereiken via bj@metaalunie.nl of 030 – 605 33 44.