Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Elektrische en elektronische apparatuur

Europese regelgeving schadelijke stoffen

In het kort

  • Voor producenten van elektrische en elektronische apparatuur (hierna: EEA) gelden een aantal, door de Europese Unie opgestelde, richtlijnen. Een daarvan is de WEEE richtlijn, die regels stelt over het beheer van afgedankte EEA.
  • Of u verplichtingen heeft op grond van de WEEE richtlijn hangt ervan af of u als producent aan te merken bent en van het soort EEA dat u produceert. Door middel van het doorlopen van een stappenplan kunt u bepalen of u verplichtingen heeft onder de WEEE-richtlijn en zo ja hoe aan deze verplichtingen kan worden voldaan

Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur

Voor producenten van elektrische en elektronische apparatuur (hierna: EEA) gelden een aantal, door de Europese Unie opgestelde, richtlijnen. Deze richtlijnen zijn in nationale regelgeving geïmplementeerd. Een daarvan is de RoHS richtlijn over gevaarlijke stoffen in EEA. Meer hierover vindt u tevens in onze Kennisbank onder RoHS.

Een andere belangrijke richtlijn betreft de WEEE richtlijn, die regels stelt over het beheer van afgedankte EEA. Deze regels zijn geïmplementeerd in de nationale regeling Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Producenten die onder de WEEE richtlijn vallen, moeten (financiële) zorg dragen voor gescheiden inzameling van de door de producent zelf in de handel gebrachte EEA.

Of u verplichtingen heeft op grond van de WEEE richtlijn hangt ervan af of u als producent aan te merken bent en van het soort EEA dat u produceert.

Door middel van het doorlopen van onderstaand stappenplan kunt u bepalen of u verplichtingen heeft onder de WEEE-richtlijn en zo ja hoe aan deze verplichtingen kan worden voldaan.

 

  1. Bent u producent?
    De producent is degene die, ongeacht de verkooptechniek:
  • onder zijn eigen merk EEA vervaardigt en verkoopt;
  • onder zijn eigen merk EEA wederverkoopt die door andere leveranciers is vervaardigd of ingevoerd en verkocht, met uitzondering van de wederverkoop van EEA wanneer het merk van degene, bedoeld onder a., op het apparaat zichtbaar is; of
  • in de uitoefening van zijn beroep of bedrijf EEA invoert in, respectievelijk uitvoert uit Nederland.

 

  1. Wat is elektrische en elektronische apparatuur (EEA)?

De officiële definitie is: 

apparaten die afhankelijk zijn van elektrische stromen of elektromagnetische velden om naar behoren te werken en apparaten voor het opwekken, overbrengen en meten van die stromen en velden en die bedoeld zijn voor gebruik met een voedingsspanning van maximaal 1000 volt bij wisselstroom en 1500 volt bij gelijkstroom.

Vanaf 15 augustus 2018 geldt dat ieder product dat voldoet aan bovengenoemde definitie een EEA is, tenzij het onder een uitzondering valt.  De producten zijn als volgt ingedeeld:

  1. Warmte- of koude-uitwisselende apparatuur
    In elk geval, maar niet uitsluitend:
    koelkasten, diepvriezers, apparatuur voor de automatische aflevering van koude producten, klimaatregelingsapparatuur, ontvochtigingsapparaten, warmtepompen, oliehoudende radiatoren en andere warmte- of koude-uitwisselende apparatuur waarin andere vloeistoffen dan water worden gebruikt voor de warmte- of koude-uitwisseling.

     
  2. Schermen, monitors en apparatuur met schermen die een oppervlakte hebben van meer dan 100 cm2
    In elk geval, maar niet uitsluitend: schermen, televisietoestellen, lcd-fotolijsten, monitors, laptops en notebooks.
     
  3. Lampen
    In elk geval, maar niet uitsluitend: fluorescentielampen (tl-buizen), compacte fluorescentielampen, fluorescentielampen, hogedrukgasontladingslampen, met inbegrip van hogedruknatriumlampen en metaalhalogenidelampen, lagedruknatriumlampen, leds. 
     
  4. Grote apparatuur (met een buitenafmeting van meer dan 50 cm), waaronder, maar niet beperkt tot:
    huishoudelijke apparaten, IT- en telecommunicatieapparatuur, consumentenapparatuur, lichtarmaturen, apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur, elektrisch en elektronisch gereedschap, speelgoed, ontspannings- en sportapparatuur, medische hulpmiddelen, meet- en controle-instrumenten, automaten, apparatuur voor het opwekken van elektrische stromen. Tot deze categorie behoren geen apparaten die onder de categorieën 1 tot en met 3 vallen. In elk geval, maar niet uitsluitend: wasmachines, wasdrogers, vaatwasmachines, kooktoestellen, elektrische fornuizen, elektrische kookplaten, lichtarmaturen, apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur (uitgezonderd in kerken geplaatste pijporgels), apparaten voor breien en weven, grote mainframes, grote printers, kopieerapparaten, grote speelautomaten, grote medische hulpmiddelen, grote meet- en regelapparatuur, grote product- of geldautomaten, fotovoltaïsche panelen.
     
  5. Kleine apparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm), waaronder, maar niet beperkt tot:
    huishoudelijke apparaten, consumentenapparatuur, lichtarmaturen, apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, muziekapparatuur, elektrisch en elektronisch gereedschap, speelgoed, stofzuigers, rolvegers, naaiapparatuur, lichtarmaturen, magnetrons, ventilatieapparatuur, strijkijzers, broodroosters, elektrische messen, waterkokers, klokken en andere uurwerken, elektrische scheerapparaten, weegschalen, haar- en lichaamsverzorgingsapparaten, rekenmachines, radiotoestellen, videocamera's, videorecorders, hifiapparatuur, ontspannings- en sportapparatuur, medische hulpmiddelen, meet- en controle-instrumenten, automaten, apparatuur voor het opwekken van elektrische stromen.

    Tot deze categorie behoren geen apparaten die onder de categorieën 1 tot en met 3 en 6 vallen. In elk geval, maar niet uitsluitend: muziekinstrumenten, apparatuur voor het weergeven van geluid of beelden, elektrisch en elektronisch speelgoed, sportapparatuur, fiets-, duik-, loop-, roeicomputers en dergelijke, rookmelders, verwarmingsregelaars, thermostaten, klein elektrisch en elektronisch gereedschap, kleine medische hulpmiddelen, kleine meet- en regelapparatuur, kleine productautomaten, kleine apparaten met geïntegreerde fotovoltaïsche panelen.
     
  6. Kleine IT- en telecommunicatieapparatuur (zonder buitenafmeting van meer dan 50 cm).
    In elk geval, maar niet uitsluitend: Mobiele telefoons, gps, zakrekenmachines, routers, personal computers, printers, telefoons.


Uitzonderingen
De regeling geldt niet voor:

  • apparatuur die noodzakelijk is voor de bescherming van de wezenlijke belangen van de veiligheid van lidstaten van de Europese Unie, met inbegrip van wapens, munitie en oorlogsmateriaal voor specifiek militaire doeleinden;
  • apparatuur die specifiek is ontworpen en geïnstalleerd om deel uit te maken van andere apparatuur welke niet onder het toepassingsgebied van deze regeling valt, die haar functie alleen kan vervullen als zij deel uitmaakt van die andere apparatuur;
  • gloeilampen;
  • apparatuur die is ontworpen om de dampkring te verlaten;
  • grote, niet-verplaatsbare industriële werktuigen;
  • grote, vaste installaties, met uitzondering van apparatuur die niet specifiek is ontworpen voor en is geïnstalleerd als onderdeel van zulke installaties;
  • vervoermiddelen voor personen of goederen, met uitzondering van elektrische tweewielers zonder typegoedkeuring;
  • niet voor de weg bestemde mobiele machines die uitsluitend voor beroepsmatig gebruik ter beschikking zijn gesteld;
  • apparatuur die is ontworpen uitsluitend voor doeleinden van onderzoek en ontwikkeling en die uitsluitend door een bedrijf aan een ander bedrijf ter beschikking wordt gesteld,
  • medische hulpmiddelen en medische hulpmiddelen voor in- vitrodiagnostiek, wanneer deze hulpmiddelen naar verwachting vóór het einde van hun levensduur infectieus zijn, en actieve implanteerbare medische hulpmiddelen.
     
  1. Welke verplichtingen gelden er voor een producent?

Bent u ‘producent’ volgens de regeling, dan heeft u (kort omschreven) de volgende verplichtingen:

  • Zorgen voor gescheiden inzameling van door u in de handel gebrachte afgedankte EEA, afkomstig van particulieren en bedrijven.
  • Zorgen dat de gescheiden inzameling en het vervoer van de gescheiden apparaten zo gebeurt dat verwerking optimaal kan verlopen.
  • Behalen van verplichte minimuminzamelingspercentages.
    - Tot 2019 geldt dat jaarlijks minimaal 45% van de gemiddelde gewichtshoeveelheid EEA die door hem in de voorgaande drie jaren in Nederland in de handel is gebracht, aan afgedankte EEA namens hem wordt ingezameld en verwerkt.
    Vanaf 2019 moet jaarlijks of minimaal 65% van de gemiddelde gewichtshoeveelheid EEA die door hem in de voorgaande drie jaren in Nederland in de handel is gebracht, aan afgedankte EEA namens hem wordt ingezameld en verwerkt, of minimaal 85% van de door hem in het betreffende jaar in Nederland geproduceerde gewichtshoeveelheid EEA aan afgedankte EEA namens hem wordt ingezameld en verwerkt.Zorgen voor passende verwerking van alle gescheiden ingezamelde afgedankte EEA. Volgens de best beschikbare technieken bij nuttige toepassing.
  • Informatie voor gebruikers op het apparaat aanbrengen, waaronder de doorgekruiste afvalbak: De doorgekruiste afvalbak moet zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar worden aangebracht , een aanduiding waardoor de producent duidelijk is te identificeren en de datum waarop het product in de handel wordt gebracht. Dit mag bij sommige apparaten op de verpakking, de gebruiksaanwijzing en het garantiebewijs staan.
    - Informatie verstrekken over het apparaat voor de verwerkingsinstallaties, voor de hergebruik en verwerking.
    - Zorgen dat batterijen en accu’s eenvoudig uit het apparaat gehaald kunnen worden en informatie daarover geven (sommige apparaten zijn hiervoor uitgezonderd).
    - Registreren en jaarlijks rapporteren bij het Nationaal (W)EEE Register.

 

  1. Hoe kunt u als producent aan de verplichtingen voldoen?

Voorheen kon u ervoor kiezen om bovenstaande verplichtingen individueel te arrangeren of u kon zich aansluiten bij een collectief inzamelingssysteem. De komst van stichting OPEN per maart 2021 heeft ervoor gezorgd dat alle inzameling en verwerking voor alle producenten en importeurs collectief gebeurt, tenzij u een ontheffing van de minister heeft om dit zelfstandig te organiseren.

Alle producenten en importeurs van EEA zijn verplicht om een bijdrage af te dragen aan deze organisatie. Deze zal in ruil daarvoor de inzameling en verwerking op zich nemen en bovenstaande verplichtingen namens u uitvoeren. Zij dragen ook zorg voor de registratie bij en de rapportage aan het NWR. Meer informatie over de Stichting OPEN vindt u via volgende link: https://www.stichting-open.org/ik-ben/producent-importeur/

De verplichting tot het verstrekken van informatie over bijvoorbeeld de gebruikte batterijen en accu’s in het product blijft vanzelfsprekend bij de producent.

 

Contact
Stel uw vraag aan een van onze adviseurs bestuursrecht via bj@metaalunie.nl of bel ons op 030 - 605 33 44.

Ook interessant

Bijeenkomsten