Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie

Bijlage 10A Procedure Dispensatieverzoek

CAO Bijlagen

A. Het dispensatieverzoek dient schriftelijk te worden ingediend bij de Vakraad, postbus 93235. 2509 AE  DEN HAAG.

B. Uit het dispensatieverzoek moet zondermeer blijken van welk(e) artikel(en) dispensatie wordt gevraagd.

C. Het dispensatieverzoek moet voorts voorzien zijn van:

  • een weergave van de reden(en) waarom dispensatie wordt gevraagd;
  • een onderbouwing van het dispensatieverzoek, waarmee de noodzaak voor dispensatie wordt aangetoond (zie ook D);
  • documenten waaruit blijkt wat het standpunt is van de werknemers of de werknemersvertegenwoordiging ten aanzien van het dispensatieverzoek (bijvoorbeeld verslagen van overleg).
  • de periode waarvoor dispensatie wordt gevraagd.

D. Indien de bedrijfseconomische situatie als grond voor het dispensatieverzoek wordt genoemd, moet het verzoek voorzien zijn van:

  • accountantsverklaringen met betrekking tot de bedrijfseconomische situatie;
  • een plan voor verbetering van de bedrijfseconomische situatie in de (nabije) toekomst;
  • eventueel een afschrift van een schrijven van de arbeidsinspectie waaruit duidelijk wordt dat dispensatie noodzakelijk is voor het verlenen van (tijdelijke) werktijdverkorting.

E.  De Vakraad stuurt de verzoeker een ontvangstbevestiging en vermeldt daarbij tevens wanneer de Vakraad het verzoek behandelt.

F. In beginsel behandelt de Vakraad het verzoek in de eerstvolgende reguliere vergadering van de Vakraad indien tussen het moment van ontvangst van het verzoek en die reguliere vergadering tenminste 10 werkdagen zitten.

G. Indien de Vakraad het nodig acht, kan worden gevraagd naar een nadere schriftelijke reactie.

H. De Vakraad kan eventueel besluiten tot een hoorzitting. Verzoeker kan zich dan, op eigen kosten, laten bijstaan door deskundigen evenals zich, op eigen kosten, laten vertegenwoordigen door een gemachtigde. Een deskundige of gemachtigde dient uiterlijk vijf werkdagen voor de hoorzitting te zijn aangemeld.

I. De Vakraad neemt binnen 12 weken netto, te rekenen vanaf de datum nadat het verzoek is ontvangen, schriftelijk en gemotiveerd een besluit. 12 weken netto wil zeggen zonder hoorzitting en/of nadere schriftelijke vragen. In onvoorziene gevallen kan de Vakraad de termijn 2x4 weken verlengen. De Vakraad zal dit dan schriftelijk en gemotiveerd kenbaar maken.

J. Indien de Vakraad van mening is dat het geen verzoek betreft als bedoeld in artikel 75 lid 1 CAO, wordt het verzoek niet in behandeling genomen.
Met betrekking tot verzoek tot afwijking van de salarisverhoging van 1 september 2022 (2,75%) zoals genoemd in artikel 41 cao geldt het volgende:
De werkgever die vanwege de huidige bijzondere (bedrijfs-)economische omstandigheden in de situatie verkeert die het verhogen van de feitelijke salarissen bemoeilijken, kan een verzoek tot tijdelijke afwijking van de loonsverhoging per 1 september 2022 indienen bij de Vakraad als hiervoor genoemd, waar de commissie het verzoek zal beoordelen. Hierbij gelden de volgende voorwaarden:

  • De werkgever dient de bedrijfseconomische situatie van de onderneming die aanleiding geeft tot het indienen van dit verzoek te onderbouwen;
  • Het verzoek moet zijn goedgekeurd door de meerderheid van de werknemers;
  • De werkgever moet verklaren dat op het moment van indienen van het verzoek de onderneming niet in staat van surséance verkeert of daartoe een verzoek heeft ingediend;
  • Voorts zal de werkgever aangeven dat er geen dividend en/of bonussen zullen worden uitgekeerd in 2023 (of eventueel eerder of later) die betrekking hebben op de prestaties over het kalenderjaar 2022;
  • En uit het verzoek moet blijken of er wel of geen overeenstemming is bereikt over dit verzoek tot uitstel met de werknemersorganisaties bij dit akkoord.

Wanneer aan deze voorwaarden is voldaan, dan honoreert de Vakraad het verzoek om afwijking.
Vervolgens gelden de volgende voorwaarden:

  • Het tijdstip van de verhoging wordt met maximaal zes maanden uitgesteld, te rekenen vanaf het moment van de betreffende loonsverhoging;
  • De werknemer ontvangt over de periode van uitstel naar rato extra vakantierechten met als uitgangspunt de in de cao genoemde uurwaarde van 0,607% en 0,658% van de maandverdienste resp. de 4-weken-verdienste;
  • De werkgever informeert zijn werknemers dat het verzoek is gehonoreerd.
     

Meer informatie: Team Sociaaljuridisch Advies

Ook interessant