‘Het is interessant voor MKB-maakbedrijven om aan te sluiten bij de pilot ‘Praktijkgericht programma voor de havo’ ook wel havoP genoemd. HavoP legt de basis voor toekomstige werknemers die functioneren op hbo-niveau, die de taal van de werkvloer spreken en het werk begrijpen dat daar gedaan wordt’. Aldus Jurjen van Ligten, Beleidsmedewerker Onderwijs bij Koninklijke Metaalunie.
Er worden steeds meer havisten met een technische achtergrond gevraagd binnen technische sectoren. Dit komt omdat er van werknemers naast alleen technische vaardigheden ook gevraagd wordt om innovatief te denken en effectief problemen op te lossen. Havisten kunnen dit uitstekend. Om aan de vraag naar deze P-havisten te voldoen, sluiten steeds meer scholen zich aan bij de pilot ‘Praktijkgerichte programma voor de havo’.
In deze pilot kunnen scholen een praktijkgericht lesprogramma aanbieden. Dat betekent dat havoleerlingen de mogelijkheid krijgen praktische lesopdrachten uit te voeren, niet alleen binnen de school, maar ook daarbuiten. Zo worden bedrijven nauw betrokken bij het aanbieden en ontwikkelen van de opdrachten of het bieden van stages. Van Ligten: ‘Via de stage ontstaan al vroeg contacten tussen bedrijven en talentvolle jongeren. Het bedrijfsleven draagt bij aan de opleiding en vorming van havisten en geeft hun de kans om in de praktijk mee te draaien, te ontdekken welke carrièremogelijkheden er zijn, waar ze goed in zijn en in welke richting ze zich verder willen ontwikkelen. Scholen hebben MKB-maakbedrijven nodig voor stages, praktijkopdrachten, enz. voor een goede doorontwikkeling van havoP. Dus mocht een bedrijf geïnteresseerd zijn om te helpen bij de ontwikkeling van havoP bij de school in de buurt, zoek contact en sluit aan bij de school.’
Concept examenprogramma
Ook het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap onderschrijft het belang van praktijkgerichte programma’s op de havo. Om de programma’s verder te ontwikkelen stelt het ministerie dan ook een subsidie ‘Praktijkgerichte havo’ ter beschikking aan de aangesloten scholen. Waarbij er vanaf dit schooljaar (2023-2024) ook concept examenprogramma’s technologie zijn ontwikkeld. Die mede door de subsidie kunnen worden beproefd binnen verschillende scholen.
Het gaat hierbij om twee soorten praktijkprogramma’s in de technologie (pgp-T). Een klein programma (met een studielast van 120 uur) en een groot programma (met een studielast van 360 uur). Beide programma’s worden met leerlingen van 2 studiejaren beproefd in de praktijk. Waarbij de ervaringen van de scholen jaarlijks worden gemonitord, zodat de programma’s eventueel kunnen worden bijgesteld. Wat uiteindelijk moet resulteren in een volledig klein praktijkprogramma technologie vanaf mei 2025. En een groot programma wat gereed is in mei 2026, omdat deze een jaar later is gestart.
Geïnteresseerd?
Bent u als werkgever geïnteresseerd om mee te werken aan de praktijkgerichte programma’s technologie? En wilt u graag aansluiting vinden bij een school om bijvoorbeeld een stageplek aan te bieden? Kijk dan op www.slo.nl en zoek op ‘havoP’. U krijgt dan een overzicht van alle onderwerpen met betrekking tot de praktijkgerichte programma’s op de havo en bijvoorbeeld een overzicht van scholen die meedoen met het ontwikkeltraject.