Vorige maand is de langverwachte Omgevingswet geïntroduceerd, een allesomvattende regelgeving die maar liefst 25 verouderde wetten met betrekking tot de fysieke omgeving vervangt. Voor veel van onze leden is deze wet van bijzonder belang, gezien de impact op bouw-, sloop-, milieu- en natuurbeschermingsregels, en de cruciale bepalingen met betrekking tot bedrijfspercelen. Het is feitelijk een dereguleringsoperatie waarin straks ruim 150 wetten en regels in 1 wet en 5 uitvoeringsregelingen komen te staan. De wet stelt de initiatiefnemer centraal en we hopen daarmee op snellere procedures.
De oorspronkelijke dialogen met BZK over deze baanbrekende wet begonnen ongeveer in 2008, waarna wij ons actief hebben ingezet in de lobby om de belangen van onze leden zo effectief mogelijk te behartigen. Wissels werden verzet, en op die manier werd de koers van de Omgevingswet aangepast. Met succes hebben we diverse voorgestelde verzwaringsmaatregelen binnen de nieuwe wetgeving weten tegen te houden, te verzachten en bij te sturen.
‹‹ Een cruciaal element van de Omgevingswet
is het digitale Omgevingsloket ››
Voor degenen die de wetgeving voor de Omgevingswet al naleefden en niets wijzigen in hun bedrijfsvoering, terwijl ook de omgeving onveranderd blijft, zijn er direct geen verplichte wijzigingen nodig. Maar als er veranderingen op til zijn, komen de nieuwe spelregels van de Omgevingswet om de hoek kijken. Onze afdeling Ledenservice is al geruime tijd bezig met voorlichting over de Omgevingswet en blijft dit doen, waarbij individuele leden worden bijgestaan waar nodig.
Een cruciaal element van de Omgevingswet is het digitale Omgevingsloket, het DSO, dat bedrijven kunnen gebruiken om milieuvoorschriften te raadplegen. Op verzoek van Metaalunie komen later dit jaar ook algemene brandveiligheidsvoorschriften beschikbaar. Bedrijven kunnen in het DSO meldingen doen, omgevingsvergunningen aanvragen en de eisen raadplegen in het omgevingsplan, de opvolger van het bestemmingsplan. In nauwe samenwerking met onder andere het ministerie van BZK hebben we het afgelopen jaar hard gewerkt om het DSO mkb-vriendelijker te maken. Dat is al aardig gelukt en ook na invoering zullen we met BZK blijven samenwerken om het continue te verbeteren. Er is uitvoerig getest maar nooit in een live omgeving. Het is een grote implementatie en natuurlijk gaan er dingen mis. Ik denk dat we nog steeds positief kunnen zijn over het proces, de stappen en de betrokkenheid. De livegang zal, zoals nu ook blijkt, de nodige problemen opleveren. Hier zitten we ook dicht op. Als u vragen heeft over de Omgevingswet binnen uw bedrijf, of als u suggesties heeft om het Omgevingsloket nog mkb-vriendelijker te maken, laat het ons weten. Wij zullen met uw input proberen verbeteringen door te voeren. Bij dergelijke omvangrijke wetswijzigingen hebben we ervaren dat er na de invoering nog het nodige kan verbeteren. Snel handelen in deze fase is dan een voorwaarde. Samen zijn we benieuwd wat de nieuwe Omgevingswet ons gaat brengen.
MARK HELDER VOORZITTER
KONINKLIJKE METAALUNIE