Uit onderzoek van Panteia (2020) blijkt dat maar liefst vier van de tien meest belastende generieke wetgeving voor kleine ondernemers zich bevindt in het domein gezond & veilig werken. Koninklijke Metaalunie voorziet dat dit leidt tot hoge drempels voor een goede invulling van het arbobeleid. Hierdoor komt veilig en gezond werken in het gedrang. Dit is terug te zien in de toegenomen regeldruk op de (branche-)RI&E.
Iedere werkgever is wettelijk verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) binnen het bedrijf uit te voeren met als doel om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Voor met name kleine MKB-ondernemers is het uitvoeren van zo’n RI&E niet eenvoudig. Dit komt door het ontbreken van expertise op dit vlak, de complexiteit en omvang van dit instrument. Om ondernemers hierbij te ondersteunen, heet Metaalunie de erkende branche RI&E Metaalbewerking ontwikkeld. Voor bedrijven met minder dan 25 medewerkers en die vallen onder de cao Metaalbewerkingsbedrijf, hoet deze niet getoetst te worden.
Toename complexiteit
De invoering per 1 juli 2022 van het nieuwe certifi catieschema voor arbokerndeskundigen voor de toetsing van de RI&E heet geleid tot een verzwaring van het toch al complexe RI&E-instrument. Er worden aanvullende eisen gesteld aan de criteria waaraan een RI&E moet voldoen. Deze aanvullende eisen zijn disproportioneel en voor het MKB onwerkbaar en zorgen voor nog meer administratieve regeldruk. Daarnaast is ook sprake van een toename in kosten, omdat door het nieuwe certificatieschema vrijwel iedere RI&E getoetst moet worden door drie kerndeskundigen.
Meldplicht RIE
In de onlangs door de SER gepresenteerde ArboVisie 2040 (deel 1) staat de aanbeveling dat bedrijven verplicht worden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) te melden of zij een actuele RI&E hebben. Hoewel dit kan leiden tot een hoger percentage bedrijven dat over een RI&E beschikt, is dit een administratieve verzwaring voor het MKB. In dezelfde ArboVisie wordt ook geconstateerd dat bedrijven behoefte hebben aan ‘duidelijke en eenvoudige regelgeving’ om aan de veiligheidsrichtlijnen te voldoen. Maar nu is er sprake van juist meer complexiteit en toegenomen regeldruk.
Metaalunie dringt daarom aan op herziening van de toetsingscriteria die voortvloeien uit het certificatieschema voor kerndeskundigen en is tegen de meldplicht van de RI&E aan NLA.
DEBBIE VAN MOTMAN
BELEIDSMEDEWERKER ARBO