Nederland loopt achter op het gebied van innovatie, vergeleken met andere landen. Dat heeft negatieve gevolgen voor zowel bedrijven als de economie als geheel. De productiviteit en het verdienvermogen van Nederlandse bedrijven staan onder druk, doordat we niet voldoen aan de Lissabon-norm om 3% van het BBP aan innovatie te besteden. Dit gebrek aan innovatie belemmert niet alleen economische groei. Het maakt ook het behalen van belangrijke maatschappelijke doelen, zoals de overgang naar hernieuwbare energie, moeilijker.
Om Nederland om te vormen tot een innovatie- land, is een gezamenlijke inspanning van het bedrijfsleven en de overheid nodig. Tot nu toe heeft het innovatiebeleid zich voornamelijk gericht op grote bedrijven en fundamentele technologieën, zoals AI en nanotechnologie.
Hoewel dat begrijpelijk is, is het nu tijd om de focus te verleggen naar het midden- en klein- bedrijf (mkb) en de toepassing van technologieën.
Andere behoeften
Mkb-bedrijven hebben andere behoeften dan grote bedrijven. Ze beschikken vaak niet over afdelingen zoals Human Resources of Research & Development en moeten opereren met beperkte middelen. Deze ondernemers willen graag innoveren, vooral op het gebied van digitalisering en automatisering, maar lopen vaak tegen praktische problemen aan. Hoewel er subsidieregelingen zijn om innovatie in het mkb te stimuleren, zijn deze vaak te complex en niet afgestemd op de behoeften van ondernemers. Het bureaucratische proces rondom subsidies is een belemmering; ondernemers hebben geen tijd om te wachten op goedkeuring voordat ze kunnen starten met innoveren.
Vereenvoudigen bestaande regelingen
In plaats van nieuwe regelingen te introduceren of meer geld beschikbaar te stellen, zou het nieuwe kabinet zich moeten richten op het vereenvoudigen van bestaande regelingen en het toegankelijker maken voor het mkb. Door subsidies niet langer op volgorde van binnenkomst toe te kennen, maar te prioriteren op basis van behoefte, kan innovatie in het mkb worden gestimuleerd. Dit vraagt om een cultuur van vertrouwen in ondernemers, waarbij zij de vrijheid krijgen om snel te handelen. Als Nederland een inspirerend innovatie- klimaat wil creëren, moet het nieuwe kabinet, onder leiding van minister Dirk Beljaarts, zich richten op het mkb. Dit zal niet alleen leiden tot een bruisend ecosysteem van innovatieve bedrijven, maar ook tot een robuustere en autonomere economie.
Mark Helder
Voorzitter
Koninklijke Metaalunie