Ik zag het helemaal voor me. Hoe ik later op een zonovergoten tennisbaan soepel een balletje zou slaan. Lekker sportief bezig in de buitenlucht. En nog gezellig ook, want ik zou mijn vriendin en echtgenoot geregeld vragen voor dubbelwedstrijden, inclusief terrasje achteraf. Ik moest alleen nog even leren tennissen.
Vol goede moed meldde ik me vorig voorjaar bij de lokale tennisvereniging. En al was de eerste les door een stortvloed van informatie over tactiek, techniek en regels behoorlijk intimiderend, ik liet me niet uit het veld slaan. Ik bleef dapper komen, oefende fanatiek, schoolde me bij met online tutorials en wedstrijden op tv en plakte foto’s van Arantxa Rus en Kiki Bertens op mijn koelkast. Aan mij zou het niet liggen. Dus schreef ik me meteen in, toen mijn leraar adviseerde om een wedstrijd te spelen, omdat je daarvan nou eenmaal het meeste leert.
Makkie
Daar stond ik, op het eerstvolgende toernooi, met mijn vriendin te wachten op onze tegen standers. Onze tactiekbespreking viel prompt stil toen twee dames al keuvelend de baan op kwamen lopen. Een zweetband in hun grijze haar omringde hun gegroefde gezichten. Opgelucht rolde ik met mijn schouders. Dat werd een makkie. Na twintig minuten piepte ik anders. De dames, van minstens twee keer onze leeftijd, hadden ons compleet van de baan gemept.
Veldslag
Verslagen zaten we te zweten, naderhand op het terrasje. Liefst gooiden we onze rackets over de heg. Maar we herpakten onszelf en evalueerden de veldslag. Kwam het aan op kracht, uithoudingsvermogen en snelheid? Dan waren wij in het voordeel. Wat er dan voor had gezorgd dat de dames moeiteloos de wedstrijd hadden kunnen winnen? Hun basis techniek. Waar zij misschien niet de mooiste of hardste service sloegen, bleef de bal wel in. Terwijl wij dubbele fouten bléven slaan. Zo zouden we nooit een wedstrijd winnen. Het was dus zaak om ons te focussen op onze basisvaar digheden en op zoek te gaan naar iemand die ons daarbij kon helpen.
Helpende hand
Dat is precies wat OOM doet. De helpende hand bieden aan medewerkers in de MKBmaak industrie die hun basisvaardigheden op het gebied van taal, rekenen, persoonlijke en vak vaardigheden willen versterken. Want die zijn soms niet goed aangeleerd, of weggezakt. Met als gevolg dat medewerkers worden belemmerd om een volgende stap te zetten in hun werk. Ogen op de basis dus – met de gratis trainingen en hulp van OOM.
Door de nodige extra lessen en veel oefenen hebben mijn vriendin en ik inmiddels zulke vorderingen gemaakt dat we ons rustig kunnen concentreren op onze plannetjes om punten te scoren. Dat belooft een mooie zomer.
JOLANDA JANSSEN
HOOFD BELEID OOM