De verkiezingen zijn achter de rug en de verkiezingscampagnes beëindigd. Onze eigen campagne ‘Kies voor gemaakt in Nederland!’ was zeer succesvol. Met video’s van politici en ondernemers en ons verkiezingsmanifest hebben we Den Haag duidelijk gemaakt welke concrete keuzes er gemaakt moeten worden voor behoud en groei van een sterke MKB-maakindustrie. Nu het laatste stembiljet in de stembus is geplot, is het tijd de beloten die politici zelf hebben aangedragen, te verzilveren. ‘Kies voor gemaakt in Nederland!’ wordt nu ‘Maak werk van gemaakt in Nederland!’.
De komende weken begint de stoelendans van de politieke partijen om een coalitie te smeden en de toekomst van het land vorm te geven in een regeerakkoord. Ik hoop dat het een snelle formatie gaat worden, want er valt geen tijd te verliezen. Naast de wereldwijde conlicten, moeten we oplossingen vinden voor de maatschappelijke uitdagingen die verder gaan dan het hier en nu. Technologische ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, personeelstekort en stijgende kosten voor het bedrijfsleven, schreeuwen om doelgerichte maatregelen die de veerkracht, verdienvermogen en concurrentiekracht van de MKB-maakindustrie versterken.
<< De bureaucratische lasten
moeten worden verminderd. >>
Maar vooral van belang is dat we een gunstig ondernemingsklimaat creëren dat het mkb in staat stelt te loreren en te bloeien. Om dit te bereiken, moeten we obstakels aanpakken en maatregelen nemen die de weg vrijmaken voor groei en succes. De bureaucratische lasten moeten worden verminderd. Procedures en processen moeten eenvoudiger worden. Zodat ondernemers minder tijd en middelen hoeven te besteden aan het navigeren door ngewikkelde regelgeving. Zo krijgen ze de ruimte om zich te concentreren op hun kerntaken, zoals het ontwikkelen van innovatieve producten en diensten. Het is essentieel dat ondernemers duidelijke en consistente richtlijnen hebben om te volgen. Dit vergemakkelijkt niet alleen de naleving, maar vergroot ook het ondernemersvertrouwen.
Een heldere en transparante regelgeving helpt bij het voorkomen van juridische conlicten en onnodige kosten. Om ondernemerschap te bevorderen zijn stimulerende fiscale prikkels nodig. Deze kunnen onder andere bestaan uit belastingvoordelen voor investeringen in innovatie, het aannemen van nieuwe werknemers of het opzetten van duurzame bedrijfsactiviteiten. Deze prikkels kunnen ondernemers aanmoedigen om risico's te nemen en te investeren in groei.
Tot slot is het van groot belang om financieringsmogelijkheden te bevorderen. Toegang tot kapitaal is vaak een belemmering voor groei in de MKB-maakindustrie. We hebben innovatieve financieringsinstrumenten nodig, zoals leningen, subsidies en risicokapitaal, om ondernemers te helpen hun plannen te verwezenlijken. Hierdoor kunnen ze makkelijker investeren in nieuwe projecten, uitbreiding en het aannemen van meer personeel. Een nieuw regeerakkoord biedt een kans om de MKB-maakindustrie te versterken en toekomstbestendig te maken. Het is aan de politici om de belangen van MKB-maakbedrijven centraal te laten staan in het bepalen van een nieuwe koers voor ons land. Want een veerkrachtige, duurzame en innovatieve MKB-maakindustrie draagt bij aan de welvaart en vooruitgang van Nederland.
MARK HELDER VOORZITTER
KONINKLIJKE METAALUNIE