Bel mij terug

Zoek op trefwoord

Filter

Kies een categorie
Hoe doe je dit eigenlijk | 30 mei 2024

KENNIS ZIT BIJ JE MEDEWERKERS, DUS MOET JE GOED NAAR ZE LUISTEREN

Hoe zorg je dat ideeën en verbetervoorstellen vanaf de vloer bij het management terechtkomen? De Rooy: “Kennis zit bij je medewerkers en het is zaak om als management goed naar hen te luisteren en open te staan voor hun mening. Als je die cultuur hebt gecreëerd, betekent dat overigens niet dat je niet kritisch mag zijn.

Precision verwelkomt verbetervoorstellen en ideeën die vanaf “de werkvloer” komen. ‘Je moet zorgen voor een open cultuur waarbij medewerkers bij de leiding durven aan te kloppen. Dat betekent niet dat je niet kritisch mag zijn’, zegt mededirecteur en -eigenaar Floortje de Rooy.

De Rooy Precision in Nuenen bestaat dit jaar 85 jaar en telt ruim honderd medewerkers. Het bedrijf is goed in het slijpen, frezen en meten van grote en complexe machine­ onderdelen voor klanten in diverse sectoren. Teun van Zeelst voltooide begin 2023 zijn afstudeerstage Technische Bedrijfskunde op de kwaliteitsafdeling van De Rooy. Sinds september vorig jaar is hij er in dienst als supply chain engineer. Uit zijn afstudeeronderzoek kwam naar voren dat kwaliteitsmeldingen op verschillende manieren werden doorgegeven: per telefoon, via e­mail of persoonlijk. Van Zeelst vroeg zich af of dat niet op een eenduidige manier kon en bedacht dat een app een goede oplossing zou zijn. Met dat idee stapte hij naar Floortje de Rooy, die enthousiast reageerde.

 

‹‹ Door kritische vragen
te stellen, kun je een idee
scherper krijgen ››

 

Vijftig meldingen per dag
De app draait nu bijna een jaar en is gekoppeld aan het ERP­-systeem. Meldingen zijn daardoor direct te koppelen aan een order, artikel of machine. De Rooy: ‘Dat was wel een eis. We wilden niet een apart systeem erbij.’ Circa twintig medewerkers gebruiken de app en dat levert een vijftal kwaliteitsmeldingen per dag op. Van Zeelst: ‘Die meldingen variëren van een ontbrekende tekening tot een afwijkende afmeting of een machinestoring. De app levert een tijdsbesparing op en verbetert de kwaliteit. Voorheen werd niet alles gemeld, bijvoorbeeld omdat men te druk was en het later wilde doorgeven. Of omdat collega’s het idee hadden dat er toch niets mee werd gedaan. Dankzij de app ontvangen we de meldingen nu eerder en kunnen we sneller acteren.’

 

 

In gesprek blijven
Hoe zorg je dat ideeën en verbetervoorstellen vanaf de vloer bij het management terechtkomen? De Rooy: “Kennis zit bij je medewerkers en het is zaak om als management goed naar hen te luisteren en open te staan voor hun mening. Als je die cultuur hebt gecreëerd, betekent dat overigens niet dat je niet kritisch mag zijn. Door kritische vragen te stellen, kun je een idee scherper krijgen. Je kunt ook niet altijd overal wat mee, bijvoorbeeld om budgettaire redenen. Je moet wel altijd in gesprek blijven, bijvoorbeeld door te zeggen “ik kom erop terug” of “het komt nu niet uit”. Daarmee laat je aan mensen blijken dat je luistert en dat ze gehoord worden.’

De Rooy stuurde de app in voor de prijsvraag Slimste Idee in de Techniek en won prompt. Dit leverde een geldbedrag op. De Rooy: ‘Dat geld gaan we deels gebruiken om iets leuks te doen met Teun en alle collega’s. En deels gebruiken we het om de app verder door te ontwikkelen. We willen de app gaan gebruiken voor het doorgeven van machinestoringen. Ook het melden van onveilige situaties is iets waarover we nadenken.’ Van Zeelst: ‘Misschien moeten we het ook mogelijk maken dat medewerkers anoniem een melding kunnen doen. Je wilt immers zo veel mogelijk informatie ophalen.’
 


Slimste Idee in de Techniek

Slimste Idee in de Techniek is een initiatief van Techniek Coalitie Brabant dat medewerkers uitnodigt om zelf met hun idee proactief bij te dragen aan innovatie op de werkvloer. Het doel: werk efficiënter, slimmer en leuker maken! De Rooy Precision is de enthousiaste winnaar van deze eerste editie. Ook meedoen? Volg dan Techniekcoalitie Brabant en ontdek meer kansen voor werkgevers en teams: www.techniekcoalitiebrabant.nl/ ondernemers.


 

Ook interessant

Adverteren in M+T

Wilt u in contact komen met leden van Metaalunie? Dan is Metaal + Techniek een uitermate geschikt platform.

De totale verspreide oplage van Metaal + Techniek is 12.000. En met een meeleesfactor van 3 is het werkelijke bereik ruim 36.000 professionals.

Meer informatie? 

Elma Media BV
 

Reinier Terpstra
0226 - 331 693
06 - 127 455 45
r.terpstra@elma.nl

 

Jochem Meijer
06 - 412 744 13
j.meijer@elma.nl