Mag, of moet in bepaalde situaties, een werkgever weigeren mee te werken aan een loonbeslag?
Directeur Marcel is erg betrokken bij zijn mensen van Keek Metaal bv. Zo weet hij dat medewerkster Alie jaren geleden geïnvesteerd heet in het huis van haar toenmalige vriend. Ze zou bij hem intrekken. Dit ging uiteindelijk niet door. Acht jaar na hun break-up, ontvangt Alie uit het niets de sommatie 1.000 euro te betalen aan een bedrijf dat vorderingen opkoopt en probeert te innen. Het gaat om een factuur voor zonwering. Alie’s huidige fi nanciële situatie is door meer tegenvallers erg slecht. Haar ex wil de rekening niet betalen. Hij heet inmiddels een nieuwe relatie en zijn huis, inclusief zonwering, verkocht.
Marcel trekt zich de situatie van Alie aan en onderhandelt -vergeefs- met de schuldeiser over een akoopsom. Deze legt dan loonbeslag. Marcel moet hiervoor een speciaal formulier (een zgn. derdenverklaring) invullen en aangeven wat Alie van Keek tegoed heet. Hij ziet het echter als zijn plicht als goed werkgever om hier niet aan mee te werken. Alie wordt in zijn ogen onrecht aangedaan, omdat de vordering zo oud is en omdat Alie’s schuld is verdubbeld
door de hoge kosten van het loonbeslag. Het geet haar, en alle mensen op de werkvloer, een hoop stress. Dit gaat ten koste van het werk en de sfeer.
Na dit te hebben aangehoord, dagvaardt de schuldeiser Keek Metaal. De aangezochte rechter verduidelijkt dat medewerking aan de derdenverklaring wettelijk verplicht is. Er is geen vrijheid om een eigen oordeel te volgen over de (on)rechtmatigheid van de vordering of het beslag. Marcel moet, nu hij niet alsnog voor de rechter een derdenverklaring wil aleggen, de vordering plus kosten zelf betalen.
DERDENBESLAG
Als ook u te maken krijgt met een derdenbeslag, zoals een loonbeslag, weet dan dat u wettelijk verplicht bent hieraan mee te werken. Niet hoeven meewerken zou a reuk doen aan de zekerheid voor schuldeisers voor wat betreft het instrument van derdenbeslag. Op onze vernieuwde Metaalunie-website vindt u onze notite ‘Loonbeslag’ voor meer informatie.
Metaalunie Rechtsbijstand behandelt in deze rubriek interessante kwesties. Namen en plaatsen zijn verzonnen, gelijkenissen met personen en bedrijven louter toevallig. Metaalunie Rechtsbijstand biedt een geselecteerd netwerk van deskundige advocaten en een speciaal voor leden ontwikkelde Mevas-rechtsbijstandverzekering. U kunt bij Metaalunie Rechtsbijstand terecht voor advocaten, octrooigemach gden, juridische bedrijfsanalyse, incasso, maatcontracten, algemene voorwaarden. Meer weten? 030- 605 33 44 of www.metaalunierechtsbijstand.nl.
MR. MIRJAM BOS
BEDRIJFSJURIDISCH ADVISEUR
KONINKLIJKE METAALUNIE