Deze eerste maand van 2023 gaan we exact 110 jaar terug in de tijd. Het is 1913 en koningin Wilhelmina opent het Vredespaleis. In Eindhoven wordt voetbalclub PSV opgericht. Maaknieuws is er ook: het eerste roestvaste staal wordt gegoten door Harry Brearley in het laboratorium Brown-Firth en in de autofabrieken van Henry Ford leiden de eerste proeven met lopendebandproductie tot productiestijgingen van 400 procent. In datzelfde jaar bracht Arie Sneeboer zijn motto ‘als je iets doet, moet je het goed doen' in de praktijk. Hij zag gereedschap van smederijen in zijn omgeving en dacht: dat kan beter. Sneeboer ging aan de slag in zijn schuur. Arie bedacht een slimme combinatie van ijzer en staal, om zijn gereedschap nog steviger te maken. En hij was iedereen daarmee een stap voor.
Omdat Arie met zijn legering sterkere gereedschappen kon maken, ging het hem voor de wind. Naast gereedschappen verkocht hij ook half fabricaten aan omliggende smederijen en dat stelde hem in staat om in het jaar van oprichting een nieuwe smederij, woonhuis en showroom te bouwen wat hij toen kocht voor ruim 4.000 gulden. Na juni 1914 houdt de boekhouding op want de aanslag op Prins Frans Ferdinand van Oostenrijk-Hongarije betekent dat de Eerste Wereldoorlog begonnen is. Arie wordt te wapenen geroepen en dient als Kanonnier in Den Helder voor de Landweer tijdens de gehele Eerste Wereldoorlog. Op 1 augustus 1919 wordt hij ontslagen uit dienst vanwege de beëindiging van het conflict.
‹‹ Hoog kwalitatief gereedschap
moet in combinatie met goed
onderhoud een leven lang mee gaan ››
Roestvast staal
Na de Tweede Wereldoorlog ging hij als één van de eerste Nederlandse smeden over op roestvast staal. Alles voor het optimale resultaat. Arie Sneeboer en zijn drie zoons begonnen in 1950 met rvs tuingereedschap dat herkenbaar was aan de grote S in het huis en dat regionaal veel verkocht werd. De slogan luidde dan ook “Gereedschap met een S, werkt met succes’’. In 1955 nam zijn zoon Paul, vader van Jaap, het stokje over van Arie samen met zijn broers Kees en Teun.
Ambachtelijk
In 1986 namen Jaap Sneeboer en Wilma Peelen het bedrijf over, klaar om de wereld te veroveren met Sneeboer kwaliteitsproducten. Omdat de reguliere tussenhandel niet geïnteresseerd was in hoger geprijsd tuingereedschap, zochten ze zelf hun klanten op beurzen en tuinevenementen. Ze praatten, luisterden - en kwamen op tientallen nieuwe ideeën en gereedschappen. Deze nieuwe producten worden, net als de klassiekers, nog altijd op dezelfde ambachtelijke manier gemaakt in Bovenkarspel. Alleen zo kan Sneeboer dat optimale Sneeboer-niveau garanderen.
Hofleverancier
Meer dan 400 verschillende stukken gereedschap worden met liefde gebruikt in tuinen van Amerika tot Australië en van Japan tot het Verenigd Koninkrijk. Deze bijzondere prestatie maakte Sneeboer in 2013 hofleverancier. In de werkplaats wordt gewerkt met een machine uit 1920, smeden gebeurt nog steeds op een kolenvuur. De toewijding waarmee het gemaakt is zie je terug in de producten.
Familiebedrijf
Vandaag is Sneeboer een succes over de hele wereld en bovenal is Sneeboer een familiebedrijf, met diezelfde instelling als Arie: als je iets doet, moet je het goed doen. Sinds 1-1-2022 staan Laura en Sjoerd als vierde generatie aan het roer om te verzekeren dat klanten en fans nog lang van gereedschap kunnen genieten en in 2023 viert Sneeboer dat het bedrijf 110 jaar geleden opgericht is. Sneeboer gaat zich focussen op het leveren van hoog kwalitatief gereedschap dat in combinatie met goed onderhoud een leven lang mee moet gaan. ‘Zo zorgen we er samen voor dat we minder spullen nodig hebben op de lange termijn. Wij geloven dat consuminderen de echte drijfveer voor een duurzame levensstijl en een gezonde aarde kan zijn’, zo zegt Sjoerd. ‘Al bijna 110 jaar maken we ons gereedschap op ambachtelijke wijze met innovatieve materiaalkeuzes, zoveel mogelijk met de hand door vakmensen. Alleen zo komen we tot een excellent product, dat duurzamer, slimmer en van iconische schoonheid is en dat meer voor je betekent. Zo houdt tuinieren waarde. Voor onze generatie - en de generaties die volgen.’