Assembli in Breda ontwikkelt ‘do it yourself’ 3D paper art-producten. Van bloemen en dieren tot raceauto’s: consumenten bouwen de modellen zelf, maar de productie van de bouwpakketten was tot voor kort grotendeels handmatig. Dankzij een slimme automatiseringsslag met hulp van Probotic, draait het bedrijf nu aanzienlijk efficiënter.
Van handmatig naar geautomatiseerd
De bouwpakketjes van Assembli worden met behulp van lasers uit papier gesneden. Tot voor kort werden de lasermachines handmatig beladen en ontladen, een arbeidsintensief proces. Afhankelijk van het type product duurt het lasersnijden één of meerdere minuten. Als de operator in de tussentijd andere werkzaamheden verricht, staan machines soms stil. En dat is kostbare tijd—zeker nu de verkoop toeneemt.
Assembli zocht een manier om het proces efficiënter te maken. Mede-eigenaar Erik Lankhorst onderzocht de mogelijkheden van robotisering en kwam via Fanuc uit bij Probotic, specialist in industriële automatiseringsoplossingen. Richard Havermans van Probotic: “We zijn samen gaan kijken wat er precies nodig was. Uiteindelijk hebben we een cobot-oplossing uitgewerkt voor twee lasermachines van Assembli.” Probotic ontwikkelt veel maatwerk, meestal voor klanten in de voedingsmiddelenindustrie, maar deze toepassing was minstens zo uitdagend.
De cobot pakt een vel papier van het aanvoerstation, legt het uiterst nauwkeurig in de laser en verplaatst het gelaserde product naar het afvoerstation. Dat klinkt eenvoudig, maar bij papier ligt de uitdaging in de kwetsbaarheid van het materiaal.
Grijpers voor kwetsbare materialen
In eerste instantie testte Probotic een schuimgrijper, maar die bleek in de praktijk niet geschikt. “De gelaserde vellen zijn te fragiel,” zegt Havermans. De oplossing kwam uiteindelijk in de vorm van een grijper die normaal wordt gebruikt voor glasplaten. “Die zijn ook vlak én kwetsbaar.” De uiteindelijke opstelling bevat acht Bernoulli-glasgrijpers, die afhankelijk van formaat en gewicht van het papier selectief worden aangestuurd.

Slimme software, hogere output
Probotic schreef zelf de aansturingssoftware. De operator hoeft alleen nog een stapel vellen klaar te leggen en het juiste programma te selecteren. Daarna verloopt alles automatisch. Het nauwkeurige positioneren van de vellen is essentieel, omdat de snijlijnen exact moeten aansluiten op het ontwerp.
De automatiseringsslag werpt zijn vruchten af: “We draaien nu veertig tot vijftig procent meer productie dan voorheen,” aldus Lankhorst. De operator heeft handen vrij voor andere taken, terwijl de cobot de routineklussen overneemt.
Alles in eigen huis
Probotic staat bekend om zijn ‘alles in eigen huis’-aanpak. “We bedenken het, tekenen het, bouwen het en installeren het zelf,” zegt Havermans. Alleen het lasersnijden van metalen onderdelen wordt uitbesteed. “Juist doordat we ook de software zelf schrijven, houden we de controle en kunnen we het onderscheid maken.”