Het in 1984 als familiebedrijf opgerichte Therm-Control installeert van oudsher verwarmingsinstallaties in de glastuinbouw. Voor de kopstukken van de hierbij toegepaste buisrailsystemen werden aanvankelijk gelaste bochten toegepast. Doordat het bedrijf altijd op zoek is naar slimme, kostenbesparende oplossingen, ontstond het idee om ze uit één stuk te gaan buigen. Zo ontstond de naam Buigmeesters.
In 1990 resulteerde dit in de aanschaf van de eerste buigmachine voor stalen buizen. Omdat ook andere branches voor het buigen en walsen van metalen buisprofielen spoedig hun weg naar ’s-Gravenzande wisten te vinden, moest het machinepark snel worden uitgebreid. “In 2022 hebben we de naam Therm-Control Buigen zeer bewust veranderd in het ambachtelijk klinkende Buigmeesters”, vertelt directeur/eigenaar John van Hagen.
“Inmiddels wordt tachtig procent van de omzet van Buigmeesters gerealiseerd in andere branches dan de tuinbouw. Daar hebben we natuurlijk ook zeer bewust aan gewerkt. De glastuinbouw is immers vrij grillig qua investeringen en daar wilden we niet te veel afhankelijk van zijn. Daarom hebben we ingestoken op verbreding. Neemt niet weg dat de eerste ‘buigklant’ uit 1990 nog steeds klant bij ons is.”

Wiel uitvinden
Met de investering in onze eerste buigmachine destijds hadden we nog niet het specialisme dat we nu in huis hebben”, vervolgt Van Hagen. “Dat vereist uiteraard de nodige kennis en vakmanschap. Die hebben we onszelf aangeleerd door heel veel te experimenteren. Inmiddels staat er – naast vier doornbuigmachines en drie walsen – ook een automatische CNC-gestuurde AMOB buigmachine in onze productiehal. Met dit gevarieerde machinepark kunnen we zeer complexe vormen snel en met een hoge precisie produceren in staal, aluminium en rvs. Doornbuigen kunnen we tot en met 60,3 mm diameter, buigen en walsen tot 88,9 mm diameter en kokers tot en met vierkant 100 mm.
Daarnaast kunnen we verspanende bewerkingen uitvoeren, zoals zagen, boren en tappen, en kunnen we producten poedercoaten, verzinken en – bij alu – anodiseren. Dat besteden we uiteraard uit, want eigen coating- en anodiseerfaciliteiten opzetten, is geen optie. Ook werken we met specialisten op het gebied van lasersnijden. Belangrijk is daarnaast
dat we een hecht netwerk van leveranciers om ons heen hebben, zodat we snel kunnen schakelen. Momenteel zitten we op zo’n twee weken levertijd en dat vereist zowel van onze planning als van onze leveranciers veel flexibiliteit. Zo houden leveranciers materialen voor ons op voorraad, zodat we die op afroep heel snel in huis kunnen hebben.”

Tuinbouw en utiliteit
“Het installeren van gekoeld water- en cv-systemen doen we nog steeds onder de vlag van installatiebedrijf Therm-Control Technische Installaties, zowel in de tuinbouw als in de utiliteit”, aldus Van Hagen. “Hiervoor gebruiken we natuurlijk de door Buigmeesters geproduceerde gebogen buisprofielen, die in de tuinbouw fungeren voor zowel de
verwarming als voor rails van transportkarren. En in de utiliteit worden onze gebogen of gewalste buisprofielen gebruikt voor verwarmings- en koelinstallaties.”
‹‹ Alles wat wij doen, is maatwerk en in zekere zin uniek ››
Breed klantenbestand
De producten van Buigmeesters komen we op heel veel verschillende plekken tegen. “Veel branches weten ons inmiddels te vinden”, zegt Van Hagen over de sterke groei die Buigmeesters de afgelopen jaren doormaakte. “Je vindt onze gebogen buizen en profielen bij onder meer skateparken, op olieplatforms, als leuningen langs trappen, als beschermingshekwerken en in fabrieken. We denken vaak en liefst al in een heel vroeg stadium mee met onze opdrachtgevers. Zoals een leverancier in verdiepingsvloeren. Het leuningwerk rondom deze verdiepingsvloeren en trappen bestond voorheen uit het ter plaatse samenstellen en monteren van het hekwerk met behulp van bocht- en koppelstukken. Deze uitvoering was ergonomisch niet fijn, esthetisch niet fraai en bovendien tijdrovend. Nu laten ze bij ons het complete pakket op maat buigen, waardoor zij een versnelde doorlooptijd creëren en een enorme kostenbesparing realiseren.”
Uniek maatwerk
“Een andere opdrachtgever is catamaranfabrikant Nacra Sailing”, vervolgt Van Hagen. “Deze zocht een slimme, maar sterke en lichtgewicht oplossing voor wegklapbare bankjes voor de zeilers, zodat ze niet continu in de trapeze hoefden te hangen. Daar maken we nu aluminium buisconstructies voor. Een ander uitdagend project kwam
van ontwerpstudio ‘De plannenmannen’, die ons vroeg om mee te denken over een stalen buisframe voor een fiets met zijspan. Een opvallend ontwerp, waarmee ouderen en mindervaliden kunnen genieten van een mooie fietstocht. Kortom, alles wat wij doen is maatwerk en in zekere zin uniek. Dat maakt ons werk ook zo leuk. Je komt met de meest uiteenlopende mensen in aanraking.”
Sterkere branche
In 2023 is Buigmeesters lid geworden van de branchegroep Dutch Tube Bending Association, kortweg DTBA. Van Hagen is daar erg enthousiast over. “Er zijn niet zoveel specialisten in deze wereld en iedereen is in feite solitair bezig. Nu wil je elkaar natuurlijk ook geen bedrijfsgeheimen vertellen, maar het is wel heel fijn om met elkaar te werken aan een sterkere branche. Er zijn geen opleidingen op het gebied van buigen, maar er zijn wel leerboeken en je kunt ook leren van elkaar. Daar is een branchevereniging een prima platform voor.”
Dutch Tube Bending Association (DTBA)
Met zeventien lidbedrijven is de DTBA een specialistische branchegroep onder de vlag van Koninklijke Metaalunie. Rick Zeeman is sinds september 2024 branchemanager. Hij legt uit wat de DTBA doet en wat er aan activiteiten op de agenda staat: “Voor het buigen van buizen en profielen biedt het regulier onderwijs geen opleidingen, terwijl dit wel heel belangrijk is. Die opleidingen hebben we dus zelf ontwikkeld en inmiddels zijn, in samenwerking met OOM, alle lesmodules gedigitaliseerd. Eén module is openbaar, de andere vier specialistische modules zijn alleen voor DTBA-leden beschikbaar. Daar wordt intensief gebruik van gemaakt. Daarnaast is onderling contact tussen de leden heel belangrijk, waarvoor we vier keer per jaar een ledenvergadering organiseren. Populair zijn ook onze medewerkersbijeenkomsten, waar we vraagstukken behandelen die zij in de praktijk tegenkomen. Voor iedereen zijn dat zeer nuttige sessies. Ook zijn we momenteel druk bezig met de organisatie van een studiereis naar Italië die voor komend najaar gepland staat. Er staat onder andere een bezoek aan een toonaangevende fabrikant van buigmachines op de agenda. Zo’n reis is ideaal om de band met collega’s te versterken en weer helemaal bijgepraat te worden over de nieuwste ontwikkelingen.”